Szolgáltatások

A fizioterápia nem helyettesíti az állatorvosi diagnózist és ellátást!

Fizioterápiás, rehabilitációs kezelést csak állatorvosi diagnózis birtokában lehet végezni.

Lazító-, sport-, "wellness-" és stresszoldó kezeléseket, valamint reiki kezelést az általános állapot javítására is érdemes igénybe venni. A legrosszabb, amit tehetünk, ha nem próbáljuk ki, hogy van-e pozitív hatása.

A kezelések időpontfoglalás alapján történnek.

Az első bejelentkezés előtt, kérem, olvassa el a házirendet (link itt) és töltse ki a kezelési hozzájárulást (link itt).

Szolgáltatások

Fő területem a kutya, macska, ló és egyéb állatok fizioterápiás kezelése, ortopédiai- és neurológiai rehabilitációja baleset, műtét vagy egyéb trauma után, valamint vázizomrendszeri karbantartó és rekreációs kezelések sportoló és idős állatoknak, munkakutyáknak, sportlovaknak, tenyészállatoknak .

Az általam alkalmazott, összetett, manuális és nem-manuális terápiás technikák elsősorban az izmok, izompólyák (fascia), ízületek, ízületek környékén lévő egyéb lágyszövetek, a perifériás idegrendszer és a gerinc reverzibilis funkciózavarainak helyreállítását célozzák. A kóros elváltozással összefüggő feszültségek és fájdalmak oldásával, valamint a szöveti működés egyensúlyba hozásával javulhat az anyagcsere és hatékonyabb működésbe lendülhetnek a test öngyógyító folyamatai.

Egyebek mellett, szükség szerint a következő fizioterápiás módszerekkel foglalkozom: gyógytorna és aktív torna (stabilizációs-koordinációs tréning, fitness, járóiskola, futópados gyakorlatok), lágylézer terápia, infravörös terápia, TENS kezelés, masszázskezelések, passzív kimozgatás, manuálterápia, nyújtás (stretching), hegkezelés, nyirokkeringés aktiválás, asszisztált gyakorlatok, ingerkezelések, triggerpont kezelés, fascia lazító terápia, teljes vázizomrendszeri lazító testkezelés, étrend tanácsadás és fitoterápia, Reiki.

Fizioterápia helyszíne és időbeosztása

A kisállatokat Kővágóörsön várom a műhelyemben. Elsősorban Veszprém megye a vonzáskörzet, de Zala megye, Vas megye, Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Fejér megye, Somogy megye, Tolna megye sem esik messze Kővágóörstől. Igény szerint házhoz is megyek, de ott érthetően csak egy szűkített eszköztárral tudom elvégezni a kezeléseket.

Lovakhoz az egész országra kiterjedően vállalok kiszállást. Lovak fizioterápiás kezeléséhez minden eszközöm hordozható. Intenzív terápiához időszakos bértartás helyben megoldható.

A fizioterápiás rehabilitációs programot a kiváltó októl számított lehető leghamarabb érdemes elkezdeni, mert többféle akut probléma hatékony kezelésére is rendelkezésére állnak technikák és eszközök, de mindenképpen a diagnózis alapján és a kezelő állatorvos utasítása szerint kell eljárni. Az alábbi kezdő időpontok jellemzőek:

A fizioterápiás program alap kiindulás szerint ortopédiai esetben 2 hónapig, neurológiai esetben 3 hónapig tervezendő. Általában heti 2x alkalommal indul 10 foglalkozáson keresztül, ami alatt a Petphysio.hu-ban a lágylézer terápiát is beiktatjuk. 10 alkalom után a lágylézer kezelésekben kéthetes szünetet tartunk, viszont a fizioterápiás program zajlik további eszközökkel és egyre aktívabb tornával. A legtöbb esetben 5-6 hét után heti 1x alkalom gyakoriságra térhetünk át a páciens fejlődésének és a gazda házi feladatokban szerzett rutinjának köszönhetően. (Figyelem, ez durva általánosítás! Minden esetben egyéni kezelési tervet készítünk, ami szükség szerint ettől eltérhet.)

A páciens felépülése viszont nem azon a heti 1-2-3 db egyórás foglalkozáson múlik, amit a fizioterapeutával tölt, hanem a kiadott otthoni feladatok rendszeres és fegyelmezett elvégzésén, legalább heti 6 napon.

A fizioterápiás program végeztével, prevenciós vagy karbantartó kezelésekre javasolt áttérni, kétheti vagy havi gyakorisággal. A karbantartó foglalkozás során teljeskörű állapotfelmérés, alapos átmozgatás és szintentartó torna gyakorlatozás történik.

Regenerációs és rekreációs kezeléseket a kiugró megterheléshez viszonyítva szoktunk ütemezni pl. egy verseny, vadászat, kiállítás, egyéb munka, hosszú utazás előtt 2-3 nappal, vagy utána 1-2 nappal. A pontos időzítés itt is egyénileg eltérő.

ÁRAK - Kutyák, macskák, kisállatok


ÁRAK - Lovak, nagyállatok


Lágylézer terápia - a regeneráció katalizátora

A lágylézerterápia azt jelenti, hogy kezelünk egy beteg, vagy legalábbis rosszabb állapotban lévő szövetet, alacsony intenzitású, 400-900 nm hullámhossz tartományban lévő besugárzással (LLLT, low-level laser therapy). Az effektus, amit kapunk, megváltoztatja a sejtmembrán permeabilitását, növekvő mRNS-szintézishez és sejtproliferációhoz vezet. Ezek az effektusok nem a sugárzás hőhatásának következményei, mint a lézersebészetben, hanem fotokémiai kölcsönhatásoknak köszönhetők (fotoboimoduláció).

A lézer koherens, nagy intenzitású fénye a sejtekben egy sor egyébként nem, vagy csak nehezen, lassan meginduló biokémiai folyamatot indukál, ezekben mintegy katalizátorként hat. A sejtfolyamatok eredménye a gyorsabb sejtszaporodás és -regeneráció (sebgyógyulás), a revascularizáció gyorsulása, mikrocirkuláció erősödése, a gyulladások és ödémák csökkenése, fájdalomcsillapítás, idegsejt regeneráció/ idegstimuláció, izomfeszülés csökkentése, izomgörcs oldása és helyi immunstimuláció.

Lágylézer kezelésekhez egy Optikop Physio 350-IR terápiás készüléket használok. Ez egy kompakt, nagy teljesítményű (350 mW), mobil lágylézer-kezelő rendszer 810 nm hullámhosszú infradiódás kivitelben, 5 különböző választható dózissal (2-10 J), kezelésiidő-figyelővel, integrált teljesítményellenőrzéssel és hőmérséklet-figyeléssel. (3B/ II.a osztályú lézer)

Manuális technikák

A masszázs-jellegű kezelések a legrégibb gyógymódok közé sorolhatók. Ez a bőr felületén végzett manipuláció, rendezett mozdulatokkal, szabályozott erővel és sebességgel kivitelezett fogásokkal, kézzel vagy erre a célra készült eszközzel elvégezve. A masszázs terápiás és diagnosztikai elem egyaránt. Lehet frissítő-, gyógyító- és sportmasszázs, valamint testrészre vagy reflexzónára ható is. A változatossága miatt a masszázs többféleképpen is fejti ki jótékony hatását, ezért alkalmazható mozgásszervi problémáknál, sérülések és műtétek rehabilitációjában, gerinc- és ízületi bántalmaknál, neurológiai megbetegedéseknél (pl. bénulások, idegbecsípődés), bőr- és kötőszöveti túlfeszülésnél, izomfájdalmak és -görcsök esetén, légúti betegségeknél, valamint pszichés zavaroknál egyaránt.

A masszázs kezelések egyik speciális válfaja a nyirokérmasszázs, vagy nyirokkeringés aktiválás, aminek célja a nyirokcsomók és nyirokerek tisztítása és stimulálása. Az alkalmazott mozdulatok különösen szabályozott koreográfia szerint követik egymást, lágyak, lassúak, csak a bőrt mozdítják el az adott helyen. Ennek hatására a nyirokerekben felhalmozódott tartalom mozgásba lendül, a nyirokcsomók fokozottabb munkába kezdenek, a stimulált keringéssel a nyirokerek tisztulnak, az ödémák csökkennek, emellett fájdalomcsillapító hatása is van.

A teljes vázizomrendszeri lazító testkezelés során vegyesen alkalmazom a masszázs, triggerpont kezelés, fascia lazítü terápia, passzív kimozgatás, manuálterápia, stretching és energetikai kezelés (Reiki) fogásait. A kezelés eredményeképpen a lágyszöveti és energetikai blokkok oldódnak, a test egyensúlyba kerül és a paraszimpatikus idegrendszer aktiválásával az állat fizikai, szellemi és lelki ellazultságban még hatékonyabban mozgósíthatja a teste öngyógyító mechanizmusait.

Reiki - a gyógyító energia

A Reiki ősi tibeti gyógymód, alapja a kozmikus életenergia és az életenergiával működő természetes gyógyítási rendszerek. Lényege, hogy a Világegyetem gyógyító energiáit magunkon keresztül átengedve közvetítjük a kezünkkel egy másik élőlénynek vagy saját magunknak, közvetlenül vagy a távolba. Valamennyien ezzel az Egyetemes Életerővel születünk, mivel ez maga az Élet energiája.

A Reiki energiája nem azonos a természetgyógyászok által használt bioenergiával. A bennünket körülvevő energiaóceánban a bioenergia - a fizikai test éltető ereje - a legalacsonyabb, míg a Reiki az Univerzum legmagasabb rendű megnyilvánulásai közül való, amelynek közvetítésére különleges behangolások után válik képessé a jelölt. A Reiki az élőlényekre a test-lélek-szellem teljességében hat.

Gyógytorna, aktív torna, fitness

A rehabilitáció során passzív kimozgatás, asszisztált mozgások, statikus gyakorlatok és aktív torna alkalmazandó. Ezek segítségével lehet helyreállítani a fiziológiásnak megfelelő mozgást, a mozdulatok harmóniáját, kiküszöbölni az ütemhibákat és kijavítani az esetleges berögzült, kímélő testtartást és lépéseket. A gyakorlatok megtervezése során a vezérelv mindig az állat természetes testtartásának és mozgásának megfelelő mozdulatsorok alkalmazása, az egyensúly, stabilitás, tér- és helyzetérzékelés (propriocepció) javítása, az elváltozással érintett izomcsoportok funkcionális tréningezése.

Igény szerint a rehabilitáción túl további javaslatokat is tudok adni a kondíció erősítésére, a mozgás harmóniájának és dinamikájának javítására, az állóképesség és teljesítmény fokozására.

Műhely kint és bent

Íme a Petphysio.hu rehabilitációs élményparkja - ahogy egy kedves gazdi összefoglalta a fiziós műhely előtti területet. Kb. 100 m2, vastagon puha mulccsal borított gyógytorna pálya, rámpákkal, vizesárokkal, dobogókkal, egyensúlyozós instabil fellépőkkel, különféle természetes akadályokkal és járóiskolákkal. Bármilyen testméretű kutya mozgásterápiájához lehet itt megfelelő útvonalat kialakítani. Sőt, amíg a sok izgalmas látni- és szagolnivalót szabadon végigvizsgálja a versenyzőnk ezen a terepen, közben már minden lépésével, észrevétlenül zajlik is a terápia. Az eszköztár folyamatosan bővül, változik, amihez igyekszem olyan alapanyagokból fejleszteni, amik a gazdik számára is könnyen elérhetőek, hogy a kutyáraszabottan összeállított otthoni feladatokhoz is bevethessenek hasonló játékokat.

A fenti leírásokhoz forrásmunka: